« Back

Как ще изглеждаме през 3 000-та година?

Хората ще бъдат високи средно по 2 метра, ще живеят до 120 години и всички ще бъдат с тъмна кожа, предвиждат учените за човешката еволюция през 3 000-та година. Д-р Къри от Изследователския център на Лондонското Училище за Икономика предсказва, че хората ще се влошат физически, ще загубят ключови социални способности заради все по-голямата зависимост от технологията и медицинската намеса. До 102 000-ната година хората ще се разделят на два вида — тези с генетичен материал и тези без генетичен материал. Ученият казва в интервю: "Бъдещият свят ще бъде една история на доброто, злото и грозното. Тъй като науката и технологиите имат възможността да създадат идеалния представител на човешката раса, винаги ще има вероятност за огромна генетична промяна.

"След това нещата могат да станат и грозни, с възможно проявление на генетично "имане" и "нямане", казва д-р Къри. Според него пикът на човешката еволюция ще настъпи около 3 000-ната година, с подобрено хранене и разбиране за човешкото тяло. Човек ще достигне средна височина между 1.83 и 2.13 метра. Физическите отличителни белези ще отличават индивидите, а критерии на подбор в противоположния пол между мъжките и женските индивиди ще бъдат здравето, младостта и плодовитостта.

Мъжете ще имат по-симетрични черти на лицата, квадратни челюсти, по-плътни гласове и ще бъдат по-надарени. Жените ще имат големи, чисти очи, широк гръден кош, лъскава коса, по-симетрични черти и гладка кожа, без окосмяване. Очаква се разнообразието в цветовете на кожата да намалее, като повече хора ще бъдат с по-тъмна кожа.

До около 12 000-ната година комуникативните умения и емоционалните способности като любов, симпатия, доверие и уважение ще бъдат изчезнали, а способността на хората да се грижат за другите и да работят в екип.

Увеличената употреба на полуготова храна ще доведе до по-малко дъвчене, което с времето ще доведе до по-малко развитие на зъбите и по-тесни брадички. Имунната система ще деградира поради обсебването от хигиена и увеличено осланяне и разчитане на медицината и лекарствата. Бебетата ще се раждат по-големи, като така майките ще бъдат принудени да раждат с цезарово сечение. хората ще бъдат способни да заменят дефектни клетки от ДНК си благодарение на развитието на генното инженерство - потенциално водещо към видово еднообразие и по-голяма неустойчивост към болести.

Д-р Къри предсказва, че след 100 000 години генетичния елит ще се движи в специални кръгове. Представителите им ще бъдат забележително високи, слаби, чисти, здрави и изобретателни, докато генетичната “под”-класа ще бъдат ниски, набити, асиметрични, болнави, по-малко интелигентни и мръсни. "Със сигурност не можем с абсолютна точност да предвидим какво ще се случи, но бихме могли да направим научни предположения основаващи се на нашето разбиране за еволюцията", казва д-р Къри.